Det finnes ting i livet som gjerne blir med drømmen. Og det finnes ting i livet du kan gjøre noe med. Du kan for eksempel krysse Atlanterhavet som medseiler på fullriggeren Christian Radich.

Skrevet av Ragnar Kvam jr.

Du får sjansen på nyåret. 20. februar går startskuddet for seilas fra St. Maarten i Karibien via Bermuda til Horta på Azorene. Jeg forsikrer: En enestående
opplevelse. Hvordan jeg kan vite det? Jo, jeg var med sist Christian Radich fullførte denne etappen, i 2013. Det ble seilasen jeg aldri glemmer.

Krysse Atlanteren

Det er mange måter å krysse Atlanterhavet på. Den vanligste, og behageligste, vil mange si, er å seile vestover, fra Kanariøyene til Karibien, med en vuggende, mild passat i ryggen. Å seile den andre veien, altså østover, byr gjerne på større utfordringer. For å finne akterlige vinder må skuta seile på nordligere breddegrader, der været er kjøligere og mer uforutsigbart. Sterk kuling eller til og med en liten storm vil ikke være unormalt, men stilt overfor slike elementer øker spenningen og med den utbyttet av turen.

Bare så det er sagt: Skuta er i topp stand og har som nordlendingene sier, ridd han avgang på gang. Og med det veltrente mann-skapet om bord, som du raskt blir en del av, blir sikkerheten ivaretatt på beste måte.

Nåvel, det skal også seiles i rolige omgivelser. Første etappe opp til Bermuda tar en snau uke og foregår i T-skjorte, der skuta seiler over det sagnomsuste og rolige Sargasso-havet, kjent for sine flytende tangklaser og dypblå farge.

Bermuda

På Bermuda, dette stedet du har hørt så mye om, men som du aldri trodde du skulle komme til, venter den berømte Bermuda-shortsen. Shortsen som rekker deg til knærne, og som kombinert med jakke og slips i særlig grad anvendes daglig av stedets motebevisste forretningsmenn.

Etter et par forfriskende døgn på det britisk inspirerte Bermuda, heises seil for den
lille portugisiske byen Horta på øya Faial i Azorene. Turen tar i underkant av fjorten dager, og det er på dette legget du virkelig får erfare hva som bodde i den gamle gjennom- barkede norske sjømann. Å stå til rors i kulingen med stump, mers og bram jagende fra rærne er som å kjenne vår maritime historie sildre gjennom årene, som å kjenne på en frihet du ikke visste eksisterte, som å oppleve sider ved deg selv du ikke ante fantes.

Horta – Azorene
Og så da – ankomsten til Horta, til Peter’s Bar, alle Atlanterhavsseileres berømte vannhull.

Her krysses glass, her skrytes det på sjøfarendes vis av all slags bravader, sanne eller usanne, what the heck. Lei en bil og kjør opp til toppen av øya, la deg utfordre av de svarte klippeformasjonene på vestkysten. Før du igjen vender tilbake til Peter’s, seilernes midtatlantiske mekka.

Og for å si det sånn: Det er lov til å aksle stolthet når det er fra fullriggeren Christian Radich du kommer.

 

Fair winds! Ragnar Kvam jr.

 

About Author

client-photo-1
ida