Med Oddrun Irene Bø ved roret på Christian Radich, har Norge fått sin første kvinnelige seilskutekaptein. – Jeg søkte jobben fordi jeg kjente meg klar til å ta utfordringen. Windjammer prosjektet var også veldig appellerende, sier Bø.

Oddrun Irene Bø har alltid hatt stor eventyrlyst Da hun var ungdom drømte hun om å skulle seile verden rundt, oppdage nye kulturer og mennesker. Etter hvert skjønte hun at det maritime kom til å bli hennes levevei, og begynte å gå gradene. I høst startet hun i jobben som kaptein på Christian Radich.

– Skutemiljøet kjente jeg fra før, og det å komme tilbake til det var som å komme hjem. Jeg forlot miljøet i 2011 da jeg begynte å seile i fraktefarten langs norskekysten fra Fredrikstad til Kirkenes, sier Bø.

Når vi tar praten ved begynnelsen av året befinner hun seg på Las Palmas hvor de har et verkstedopphold, og ligger fire uker til kai. Seilsesongen begynner i februar.

Viktig å kjenne seg som del av noe større
Før Bø begynte som kaptein ved Christian Radich var hun stasjonert i Finnmark i fire år og jobbet som skipsfører på redningsskøyten i Båtsfjord. Så langt har hun vært med på ett tokt med Windjammer.

– Å være på sjøen i fire uker, å samarbeide og gjøre oppgaver som må til for at skuta skal gå rundt og fram, tror jeg kan gi opplevelser som setter windjammere på en ny kurs i livet. Målet er at ungdommene skal føle seg godt ivaretatt og bli utfordret, sier Bø. Hun er glad for at de nå også har fått lettmatrosprogrammet som er et videregående program etter Windjammer.

Ikke minst er felleskapet på sjøen noe som kan gjøre godt for alle og enhver, og det er også det Bø selv setter pris på. Hun synes menneskene som tiltrekkes skutemiljøet stort sett er veldig bra folk. Det at besetningen er så god gjør henne trygg i den ansvarsfulle rollen det er å være kaptein.

– Det er viktig å kjenne at en er del av noe større enn seg selv, og kan bidra med noe. Kanskje det er det som mangler for mange i dag. Det er i alle fall et behov jeg selv kjenner på, sier Bø.

Godt inntrykk av kvinner i lederstillinger
Bø er Norges første kvinnelige seilskutekaptein, og det er ikke første gang Bø får spørsmål om hvordan det er å være kvinne til sjøs. Det vekker oppmerksomhet. Hun jobber i fire ukers skift, og når hun er på land bor hun i Tvedestrand sammen med mann og to barn.

– Som kvinne til sjøs blir en konstant konfrontert med at en er kvinne. Det er andre kvinner som er kapteiner på andre fartøy, men det er jo ikke så mange av oss. Jeg vil si at skutemiljøet er mer moderne enn maritim næring ellers. Christian Radich åpnet opp for kvinner på dekk allerede på 1980-tallet, jeg er et produkt av den filosofien.

For Bø er det viktig at ungdommen får et positivt bilde av kvinner i lederstillinger.
– Mest av alt er jeg opptatt av å gjøre en god jobb, uavhengig av kjønn. Men jeg vet jo at jeg blir lagt spesielt merke til fordi jeg er kvinne i et mannsdominert miljø.  Det handler om at de unge jentene og guttene kan få et godt inntrykk av kvinner i lederstillinger.

Hun mener at livet til sjøs er så bra at kvinner som kjenner på lysten bør kaste seg ut i det.
– Det finnes historier om holdninger til kvinner på sjøen som ikke hører hjemme, og så må tas tak i. Men jeg synes ikke disse historiene skal stoppe jenter som har lyst til å prøve seg på sjøen.

Historien skrevet av, og om, menn
Livet til sjøs har manglet kvinnelige rollemodeller, og det har gjort at rekrutteringen av kvinner heller ikke er så god. Hun tror denne sirkelen er i ferd med å endres, men det tar tid.

– Ta for deg hvilken som helst historiebok. Om vi blar oss litt bakover i tid, så er det bare historiske mannsnavn å se hele veien. En skulle jo ikke tro det var så mye som ei dame som levde på 1800-tallet.

Bø har kunstutdannelse, og en gang lagde hun en utstilling om kvinner i maritime yrker. Hun kontaktet 20 damer og spurte om de kunne fortelle sine historier og sende bilder fra livet deres til sjøs. For de som lurer på det, så er Anne Marie Prytz Norges første kvinnelige kaptein i 1981. Hun var kaptein på tankeren Athene, som blant annet seilte i Midtøsten.

Nå er Bø med på å skrive ny historie; Norge har fått sin første kvinnelige seilskutekaptein.

– Jeg er utrolig takknemlig for livet på havet.  Jeg har en spennende og givende hverdag, og stortrives. Det at jeg får lov til å være med å inspirere andre er bare et pluss.

Lisbet Jære