Vi gleder oss til å ta i mot elever og være skoleskip gjennom vintersesongen! 50 elever i maritime fag på videregående skole mønstrer på 7. september for 8 måneder, med kurs for sydlige farvann. De sikrer seg fagkompetanse og fartstid. Samtidig legger det grunnlag for videre helårsdrift for Christian Radich.
Les hele pressemeldingen som ble sendt ut 8. september:
Christian Radich blir skoleskip igjen
65 elever fra hele landet har fått praksisplass når Christian Radich nå blir skoleskip igjen. Lørdag setter de kurs mot sydlige farvann.
Christian Radich var sist skoleskip for maritime elever i 1998. Nå gjenopptar det tradisjonsrike seilskipet tradisjonen.
Christian Radich blir skoleskip i vinterhalvåret med elever i maritime fag på videregående skole (VG3). 65 elever mønstret på denne uken. De har fått opplæringsplass om bord på seilskipet. I løpet av de neste åtte månedene skal de sikre seg fagkompetanse og fartstid.
Elevene kommer fra Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Troms, Vest-Agder, Vestfold, Østfold, Finnmark, Hedmark, Nordland, Oslo, Akershus og Rogaland.
Næringsminister Monica Mæland besøkte elevene på onsdag.
Skips- og offshorenæringen har for tiden store utfordringer. Med norske skip i opplag er det mangel på læreplasser for VG3-elever som skal ut i praksis. Stiftelsen Christian Radich har i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet og Færder videregående skole i Vestfold utviklet et tilbud som har fått støtte fra landets fylkeskommuner, som er ansvarlige for den videregående utdanningen.
– Vi er glade for å kunne tilby elever på maritime studieretninger i videregående skoler unike praksisplasser. Vi vet det er en utfordring å finne relevante læreplasser, og i samarbeid med faglige myndigheter har vi utviklet denne muligheten til å slå sammen faglig kompetansebygging og fartstid som gir fagbrev og ferdighetssertifikat på rekordtid. Samtidig kan vi garantere unike opplevelser for livet. Christian Radich har seilt som skoleskip siden 1937, men dette er nybrottsarbeid med samarbeid med myndigheter, skoleverk og næringsliv, sier daglig leder Einar Corwin i Stiftelsen Christian Radich.
Christian Radich har de siste 10 vintre hatt oppdrag for Sjøforsvaret. Oppdraget har sikret helårsdrift, og dermed grunnlaget for bevaring av kompetanse om bord og godt vedlikehold. I år har Sjøforsvaret avsluttet bruk av skuta, og Christian Radich stod i fare for å måtte gå i opplag.
Støttespillere i næringslivet har bidratt ekstra i dette omstillingsåret. Stiftelsen henter ca.1/3 av budsjettet fra offentlige myndigheter (stat og kommune), 1/3 fra kommersiell virksomhet, og 1/3 var basert på kontrakten med Sjøforsvaret som nå søkes erstattet ved skolevirksomhet.
Det nye tilbudet til de maritime elevene innebærer at seilskipet fortsatt kan være i drift hele året.
-Seilskipet Christian Radich ble av Stortingets kulturkomite for noen år siden karakterisert som et av Norges viktigste kulturminner. Det er helt spesielt at det er et levende kulturminne som gjennom drift og seiling formidler kunnskap og kompetanse på mange nivåer og som når tusenvis av seilende og besøkende vært år. Praksisplasser med videregående maritime elever tar oss til kjernen av vår oppgave, å bevare og formidle, og det er spennende at det er høyst relevant å tufte fremtidens kompetanse på fortidens kunnskap, sier styreleder Olav Sollie i Stiftelsen Christian Radich
Når elevene er ferdige om bord i slutten av mai 2016, fortsetter Christian Radich sin sommervirksomhet uforandret, med skoleturer, kveldsturer og deltakelse i Tall Ships Race.
Stiftelsen Christian Radich
Stiftelsen Christian Radichs formål er å bevare fullriggeren Christian Radich for fremtidige generasjoner gjennom aktiv drift. Christian Radich skal primært operere som skoleskip. I tillegg skal skipet kunne benyttes til andre formål, eksempelvis seiltokt og charter, og tjene som representant for sjøfartsnasjonen Norge. Christian Radich seilte sist år 19219 nautiske mil (omtrent halve jordkloden rundt) med 668 medseilere i alder 12 til 80 år. Over 2700 passasjerer var på dagstur og flere tusen beskuet skuta i havn.
Elevene kommer fra følgende fylker:
Hedmark 1
Akershus 1
Oslo 3
Østfold 1
Buskerud 1
Vestfold 3
Aust-Agder 4
Vest-Agder 2
Rogaland 5
Møre og Romsdal 9
Sogn og Fjordane 3
Sør-Trøndelag 5
Nordland 19
Troms 3
Finnmark 5