Vi kaller våre passasjerer på tokt for medseilere fordi alle er aktivt med i arbeidet om bord. Det er en opplevelse å være medseiler når en av verdens siste skværriggere går for fulle seil! Kanskje det nettopp derfor er mange som blir med på tokt igjen og igjen. Det kreves ingen forkunnskaper om seiling, dine oppgaver om bord tilpasses dine evner, interesser og fysikk. Seiltoktene er en positiv utfordring for kropp og sjel. På havet knyttes vennskapsbånd på tvers av alder og nasjonalitet. Christian Radich kan ha 80 medseilere og har hatt opptil 18 nasjonaliteter om bord på en etappe!
Fra en medseilers dagbok:
For å gi deg et lite innblikk i livet om bord har vi sakset litt fra en medseilers dagbok:
– Etter gjennomgang av sikkerhetsrutiner var det klart for riggtrening. Det var et fantastisk skue å se alle småbåtene og de store seilskutene fra ute på råa.
– De flinke vaktlederne lærte oss om de ulike seilene, ulike typer seilskip, hva de forskjellige tauene gjør, stagvendinger, knuter osv. vi klatret også en del i riggen, og jeg er fornøyd med å sette “høyderekord” i masten i forhold til i fjor.
Utdrag fra Silje Holms artikkel: tall ships Races i Christian Radich nytt 2, 2010.
Hverdagen om bord
Du blir med på ett av tre vaktlag som jobber 4 timer og har 8 timer fri, dag og natt. Medseilerne holder bl.a. utkikk, går sikkerhetsrunder, setter seil og står til rors, alt under kyndig instruksjon. Jo flere som jobber med seilene i riggen, jo mer vil skuta kunne seile. Det er en god følelse og et flott syn når motoren slås av og skuta går for fulle seil. Seilmanøvrene er innsatskrevende og veldig spektakulære. Ønske du ikke å entre riggen, sier du fra til vaktleder. Man sover i hengekøyer eller faste køyer i to komfortable, luftkondisjonerte banjere (sovesaler). Skuta har gode dusjrom/bad. Du får god forpleining om bord, 3 måltider per dag. Det er en liten suvenirbutikk som også har toalettartikler og snacks.
Før avreise
Nærmere informasjon om bagasje og nødvendig utstyr for turen blir tilsendt sammen med bekreftelse/faktura. “Christian Radich”- håndboka kan lastes ned fra www.radich.no. Du kan også be om å få den tilsendt, det anbefaler vi om det er første gang du seiler med skuta. Håndboken forteller om livet om bord. Skutas posisjon i havn bestemmes av det lokale havnekontor. Tidspunktene er omtrentlige og kan være gjenstand for justeringer. Beregn derfor svært god tid ved tilslutning til andre typer transportmidler før og etter seilturen. Det kan også hende at vi kommer inn til havn tidligere enn beregnet, da kan du bo om bord til oppgitt ankomsttid.
Aldersgrense
Aldersgrensen er 15 år (på avgangsdato). Er foresatte med, er grensen 12 år når det ikke er regatta. Norsk ungdom under 26 år kan søke NSTA stipend på regattaetappene. Se www.nsta.no.
Helse
Vi forventer at du er i vanlig god fysisk form når du seiler med Christian Radich. Mange godt voksne er også med. Er du over 70, må vi forhåndsgodkjenne en attest fra din lege. Christian Radich er dessverre ikke veldig handicapvennlig. Har du en anfallslidelse som f. eks epilepsi, diabetes m.m, må vi foreta en individuell vurdering. Allergi og matintoleranse er ikke noe problem, bare husk å oppgi dette ved bestilling. Helseskjema som følger med bestillingen (bekreftelsen hvis du bestiller online), må fylles ut og sendes oss i god tid før avreise.
Betaling
Bestiller du på www.radich.no betaler du reisen med en gang. Sender du inn bestillingsskjema, tilkommer det et administrasjonsgebyr på kr 150,-. Da forfaller et depositum på 25% av reisens pris i første omgang. Ved betaling av depositumet er du sikret plass om bord. Hele reisen må være betalt 30 dager før avgang.
Husk å benytte eventuelt KID nummer ved betaling.
Avbestillingskostnad
Mer enn 60 dager før avgang: Administrasjonsgebyr kr 150
15-59 dager før avgang: 50 % av reisekostnadene
Mindre enn 15 dager før avgang: Full pris
Vi anbefaler at du sjekker www.radich.no for opplysninger om skipet og toktene. Du er også velkommen til å kontakte oss via e-post om du har flere spørsmål.
Det er ingen bord om bord. Er du med på en fjordtur så spiser man langs rekkverket eller sitter der du finner plass til å sitte.